Sök på sidan

Årgång 2019/Nummer 1 - Mars

BÄSTA VEGAVÄNNER!!
Det här är Vega-stiftelsens första nyhetsbrev. Vi strävar efter att göra nyhetsbrev alltid när det finns något av vikt att informera om. I övrigt kan du följa med oss på FB o Instagram.

MED VÅRSOLEN VÄCKS SKEPPSGÅRDEN ÅTER TILL LIV NÄR RESTAURERINGEN AV VEGA PÅBÖRJAS 1 MARS

Vi inleder den första renoveringsperioden av akterskeppet i ett treårigt projekt där målet är att visa det unika i skonaren Vega. Skrovet ska ställas ut så att man kan observera tre olika stadier av skeppets livscykel.

1. Förskeppet visar konstruktionen. De förnyade spantparen i limträ förblir synliga
2. Midskeppet visar förfallet och nuläget
3. Akterskeppet restaureras till ursprungligt skick från 1952.

Det är däcket, kaptenens, lotsens och telegrafistens kvarter och arbetsutrymmen vars restaurering påbörjas under 2019.
Vega-stiftelsen anställer en snickare på heltid i sex månader och två snickare på lönestöd i 10 månader 65%. Arbetet med att restaurera akterskeppet kommer att vara tidskrävande och många faktorer är ännu dolda tills akterskeppet börjar att tas i bitar. Processen kommer att noggrant dokumenteras.
Tack vare bidrag från Museiverket, Kulturfonden, William Thurings stiftelse, Stiftelsen Emelie och Rudolf Gesellius har Vega-stiftelsen nu möjlighet att fortsätta det spännande och viktiga arbetet med att bevara krigsskadeståndsskonaren Vega.

”Vega är Finlands historia. Vega representerar ett litet lands förtvivlade kamp för sin självständighet och den intensiva utvecklingen av den industriella produktionen efter kriget”

VEGAS NYA LOGOTYP

I samband med projektet Varumärkesbygget Gamla hamn togs nya logon fram för Gamla hamn, Jakobstads Wapen och Vega.

VEGAS MINIATYR

Vega miniatyren har varit utlånad i ett år till Eesti Meremuuseum till deras stora 100 årsjubileumsutställning i Lennusadam i Tallinn.
Nu är miniatyren tillbaka i Jakobstad och har fått en permanent plats i Nordeas skyltfönster mot Storgatan.
Miniatyren är byggd av Mika Litja och är i skala 1:50. Arbetstiden uppgick till 1 700 h varav 300 h gick till efterforskningar.
Passa på att beundra miniatyrmodellen när du är ute på stan och där kan du också se hur akterskeppet så småningom kommer att se ut.

VÄLKOMMEN MED I GÄNGET

Vi hälsar alla välkomna att jobba i all verksamhet som finns runt Vega och Skeppsgården och vi tar med Jakobstads Wapen med i vår verksamhet i mån av möjlighet. Vega-stiftelsen är aktivt med i Gamla hamn i Jakobstad r.f. – Pietarsaaren Vanha satama r.y. s verksamhet.
Styrelsen för Vega-stiftelsen

RING GÄRNA FÖR MERA INFORMATION

Koordinator Tanja Serenius 041 728 2179 eller Maria Lunabba 050 594 7814

Nedan finns nyhetsbrevet i pdf format.

Nyhetsbrev 1.3.2019 [675922 B]
GamlaHamn_logotyp.png

Gamla Hamn i Jakobstad rf

gamlasatama@gmail.com

Vega-stiftelsen

vegastiftelsen@gmail.com

Jakobstads Gamla Hamn Ab

peter.bostrom@datic.fi